Inspiratie is dé bron waar designs uit voort komen. De hoeveelheid inspiratie die je hebt is afhankelijk van je gemoedstoestand. Elk mens voelt zich de ene dag beter dan de andere en hierdoor zal je meer of minder geïnspireerd aan een design beginnen. Daarnaast bepaalt het tijdstip op de dag hoe creatief je bent. Veel vrije kunstenaars werken het liefst in de avond of ‘s nachts. In de ochtend ben je van nature praktischer en rond het eind van de middag begint je creativiteit te vloeien.

Kunstenaars starten en stoppen wanneer ze willen. Dé manier om optimaal gebruik te maken van inspiratie. In de grafische wereld, waar ‘toegepaste kunst’ wordt bedreven, gelden andere wetten. Tijd is geld. Creatieven zoals vormgevers, copywriters en art-directors staan onder druk. Men moet presteren binnen de vooraf gestelde tijdspaden en het uiterste uit zichzelf halen. Van groot belang dus, goed opgeladen, met voldoende inspiratie, aan een klus te beginnen. Toch krijgt elke creatief tijdens het proces wel eens te maken met een creatieve blokkade. In dit designblog 7 handige tips om een je creatieve blokkade te overwinnen.

 

Tip 1) Doe iets onzinnigs

We leven in een serieuze wereld. Creatieven moeten hard werken, kwalitatief hoogstaand werk afleveren waarin vaak maar weinig tijd is voor ontspanning. De kracht van ontspanning wordt tegenwoordig zwaar onderschat. Als je ontspannen bent voel je je goed en maak je de mooiste dingen. Spanning werpt daarentegen blokkades op. Je kan soms uren of dagen door werken zonder dat je grote vorderingen maakt. Je blijft maar hangen en komt maar niet verder. Kortom, je bent te serieus. Doorbreek dit patroon en doe gewoon eens iets dat er niet toe doet. Luister naar muziek, doe de afwas of maak grappen met je collega’s. Dit lijkt heel onzinnig en zonde van je kostbare tijd maar je zal zien dat het werkt. Het zorgt ervoor dat je je ontspant en dus weer goed voelt. Doordat je even afstand hebt genomen van je werk, kijk je er daarna weer fris tegenaan.

 

Tip 2) Wil je meer inspiratie ? Hou je niet aan de briefing

In de grafische wereld geeft een briefing je de nodige houvast maar zorgt ook voor beperkingen. Maar al te vaak de oorzaak voor vastlopers tijdens het creatieve proces. Een mooie manier om deze creatieve dip te overwinnen is je te ontdoen van alle beperkingen die je vooraf zijn opgelegd. Vraagt de klant om een licht design, maak het donker. Houdt de klant van klassieke letters, gebruik moderne en hippe typografie. Kortom, neem de vrijheid te maken wat jij zelf wilt en waar jij je goed bij voelt. Zodra je de blokkade hebt overwonnen vind je vanzelf oplossingen om je design aan te laten sluiten op de briefing.

 

Tip 3) Neem afstand
 voor meer inspiratie

Als je tijdens het ontwerpen helemaal op gaat in de flow van je design, kan het gebeuren, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Je komt op een punt waarop je vanalles probeert en niet verder lijkt te komen. Op dit soort momenten is het goed om even afstand te nemen van je design. Ga eens staan of loop eens weg van je werkplek. Als je daarna met een nieuwe frisse blik naar je design kijkt vallen de dingen waar je tegenaan liep, opeens, zonder enige moeite, op zijn plek.

 

Tip 4) Vraag een second opinion

Designers zijn net mensen en mensen hebben een ego. Zeker creatieven die een persoonlijk stempel op hun werk drukken is het maar lastig het ego aan de kant te zetten en eens een ander te vragen wat ze ervan vinden. Een second opinion zorgt voor lucht. Het dient als eye-opener. Mensen die misschien helemaal geen verstand van design hebben kunnen je net op een ander spoor zetten of de input geven dat je nu net nodig had om het design helemaal perfect te maken.

 

Tip 5) Dwing toevalligheden af

De mooiste designs ontstaan door toevalligheden. Als je vast zit in een creatief proces is het goed, iets te doen wat je, ‘normaal’ niet zou doen. Door bijvoorbeeld, zonder reden, iets te verplaatsen, een letter abnormaal te vergroten of je hele design eens om te draaien. Je zult zien dat er ‘toevallig’ nieuwe dingen ontstaan die je van te voren nooit had kunnen bedenken. Gebruik deze cadeautjes en verwerk het in je design.

 

Tip 6) Kill your darling

Soms ontwikkel je een element in je design waar je écht blij mee bent. Je vind het zelfs zo gaaf dat je er je complete design omheen bouwt.  Maar… Na verloop van tijd begint je enthousiasme om te slaan naar frustratie. Na eindeloos proberen bereik je maar niet de perfectie waar je naar op zoek was. Oorzaak: het element dat je zó blij maakte is je vijand geworden en beperkt je nog vrij te denken. Een perfecte manier om meer inspiratie te krijgen: Kill your darling. Gooi weg waar je mee getrouwd was! Iets weggooien dat je mooi vind doet pijn, het gaat tegen je gevoel in. Toch is het goed. Het stelt je weer in staat vrij te denken zonder de beperkingen die je jezelf had opgelegd. Je zal zien dat je hierna dingen maakt die nog veel mooier zijn dan je van te voren had kunnen voorstellen.

 

Tip 7) Maak meerdere versies
 voor meer inspiratie

Een veel gemaakte fout van designers is het té lang doorwerken in 1 versie van het design. Dit is ook één van de redenen waardoor designers vast komen te zitten tijdens het ontwerpproces. In 1 enkele versie werken maakt dat je té voorzichtig te werk gaat. Voorzichtig werken beperkt je creativiteit. Ontwerpen draait om het nemen van risico’s en het opzoeken van grenzen. Hiervoor heb je vrijheid nodig. Bewaar dus regelmatig een versie van je design, liever te veel versies dan te weinig. Resultaat: Geen angst meer iets kwijt te raken en de vrijheid terug om lekker los te gaan in je design.

inspiratie tips om je blokkade te overwinnen

Auteur: Remco Hofman

remco-hofman-logo designer

Ik ben Grafisch ontwerper voor Deep Graphic Design. Ben jij ook op zoek naar een nieuwe uitstraling van je bedrijf? Neem contact op met ons. Wij hebben meer dan 20 jaar ervaring met ontwerpen van professionele logo’s, huisstijlen en websites.

Linken op LinkedIn kan altijd.