In de wereld van vandaag is het creëren van een sterk merk essentieel voor het succes van je bedrijf. Maar wat houdt ‘brand design’ eigenlijk in? Het gaat veel verder dan alleen een aantrekkelijk logo of een pakkende slogan. Brand design is het proces van het definiëren en communiceren van de identiteit van je bedrijf, en dit begint met het grondig begrijpen van je kernwaarden.

 

Begin op de bodem: Kernwaarden van je bedrijf

Kernwaarden vormen het hart van je bedrijf. Ze zijn de principes die de basis vormen voor alles wat je doet, van de producten of diensten die je aanbiedt tot de manier waarop je met je klanten en medewerkers omgaat. Het definiëren van je kernwaarden is als het vinden van een kompas voor je bedrijf, omdat ze de richting aangeven waarin je moet bewegen en de beslissingen die je moet nemen. Maar hoe kom je erachter wat de kernwaarden van je bedrijf zijn?

 

De Deep Dive® naar je eigen bedrijfsidentiteit

  1.  The Why: Begin met een diepgaande reflectie over waarom je bedrijf bestaat. Wat drijft je? Wat zijn de diepere doelen en ambities? Waarom begon je ooit met dit bedrijf?
  2. Klantinteractie: Luister naar je klanten. Vraag hen waarom ze voor jouw producten of diensten hebben gekozen. Wat waarderen ze het meest in jouw bedrijf? Deze feedback kan een schat aan informatie opleveren over je sterke punten en waarden.
  3. Medewerkers: Praat met je medewerkers. Ze zijn degenen die elke dag werken aan het realiseren van je bedrijfsvisie. Wat motiveert hen? Wat vinden ze belangrijk in hun werk?
  4. Analyse van concurrenten: Kijk naar je concurrenten. Wat onderscheidt jouw bedrijf van de rest? Welke waarden zijn uniek voor jou?
  5. Geschiedenis: Overweeg de geschiedenis van je bedrijf. Wat waren de cruciale momenten en beslissingen die hebben geleid tot waar je nu bent?

 

De weg naar boven

Als je weet wat je kernwaarden zijn, kun je doorgaan met het bouwen van je merkidentiteit:

  1. Logo en Visuele Identiteit: Ontwerp een logo en visuele elementen die je kernwaarden weerspiegelen. Deze moeten in lijn zijn in al je marketingmaterialen.
  2. Taalgebruik: Ontwikkel een tone of voice die past bij je waarden. Is je bedrijf formeel of informeel? Serieus of speels? Het taalgebruik moet deze tonen weerspiegelen.
  3. Klantinteractie: Train je personeel om op een manier te communiceren die in lijn is met je kernwaarden. Dit zal de klantloyaliteit vergroten.
  4. Producten en Diensten: Zorg ervoor dat wat je aanbiedt overeenkomt met je waarden. Als duurzaamheid een kernwaarde is, moet dit weerspiegeld worden in al je bedrijfsprocessen.

 

Altijd in beweging

Het definiëren van je kernwaarden en het creëren van een merkidentiteit is geen eenmalige taak. Bedrijven evolueren, en je waarden kunnen ook veranderen naarmate je groeit en nieuwe uitdagingen aangaat. Het is belangrijk om regelmatig te spiegelen of je merk nog steeds waardig is aan zijn kern.

 

Conclusie

Brand design is de kunst van het begrijpen en communiceren van de ziel van je bedrijf. Het begint met het grondig onderzoeken van je kernwaarden en gaat verder met het creëren van een merkidentiteit die deze waarden weerspiegelt. Door deze essentiële stappen te volgen, kun je niet alleen een sterk merk opbouwen, maar ook een diepere verbinding met je klanten en medewerkers tot stand brengen, wat op zijn beurt bijdraagt aan het succes en de groei van je bedrijf.

 

Auteur: Remco Hofman | Brand designer

Ben jij op zoek naar een professionele brand identity voor jouw bedrijf? Neem hier contact op. Ik heb ruime ervaring met het creëren van professionele visuele identiteiten. Linken op LinkedIn kan altijd.